Baconos, mustáros rakott krumpli
A húgom a hét elején isteni finom rakott krumplival lepett meg, erről eszembe jutott, hogy milyen régen kalandoztam ebben a műfajban, és eldöntöttem, hogy hétvégén én bizony ilyet fogok készíteni. Azonban nem a klasszikus variációban gondolkodtam, hanem kísérletezni támadt kedvem, főleg azért, mert a Nők Lapja Konyhában láttam egy érdekes receptet, amelyben bacon-nel és mustárral készült a rakott krumpli. Nem voltam rest, ma el is készítettem, és nem csalódtam, egy finom és különleges ízvilágú étek született, aminek szerintem nem lesz hosszú élete.
Hozzávalók:
- 80 dkg burgonya
- 25 dkg apróra kockázott bacon
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kis csokor kakukkfű (nálam 1 teáskanál szárított)
- 2 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 3 evőkanál mustár
- 3 tojás
- 2 dl tej
- 3 dl főzőtejszín
- vaj a formához
Elkészítés:
A megmosott burgonyát bő vízben főzzük puhára héjastól, egészben. Szűrjük le, hagyjuk hűlni.
Közben a bacont a finomra vágott vöröshagymával együtt 7-8 percet dinszteljük, majd adjuk hozzá a kakukkfüvet és a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk.
A mustárral keverjünk simára 1 tojást, adjuk hozzá a többi tojást is, öntsük hozzá a tejet és a tejszínt, bőven borsozzuk, sózzuk.
A kihűlt burgonyát hámozzuk meg, karikázzuk fel egészen vékonyan.
Egy tűzálló tálat kenjünk ki vajjal, rétegezzük bele a burgonya felét, simítsuk rá a bacont, és öntsünk rá annyi tejszínes öntetet, hogy ellepje.
Rétegezzük rá a maradék burgonyát, öntsük rá a maradék tejszínt, toljuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 25 perc alatt süssük össze.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése