Birsalmás-mákos kalács
Van az úgy, hogy egy különleges hozzávaló miatt választok ki egy receptet, mert nagyon kíváncsi vagyok az ízére. Ezúttal is ez történt, a Vidék ízét lapozgattam éppen, amikor megakadt a szemem a birsalmalekváron. Az életben nem ettem még ilyet, naná, hogy azonnal érdekelni kezdett, milyen lehet. Szerencsére a Sparban volt belőle, ezért semmi akadálya sem volt, hogy elkészüljön ezen a héten ez a finomság. És, hogy milyen az íze? Nos, karakteres, érdekes zamata van, a mák és a birsalma kettőse nekem nagyon bejött, mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1,5 dl tej
- 1 csomag szárított élesztő
- 3 evőkanál cukor
- 34 dkg liszt
- 1 csipet só
- fél teáskanál vaníliakivonat
- 1 tojás
- 8 dkg vaj
Töltelékhez:
- 30 dkg birslekvár
- 15 dkg darált mák
- porcukor ízlés szerint (nálam 10 dkg)
- fél kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 3 dkg vaj
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot és az élesztőt, összekeverjük és hagyjuk felhabosodni. Közben dagasztótálba tesszük a lisztet, belekeverjük a sót és a vaníliakivonatot. A közepébe egy mélyedést vájunk, ide ütjük az egész tojást, és a felfutott élesztős tejet. Ruhaujj felgyűr, addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától. Ekkor hozzáadjuk a langyosra olvasztott vajat, és azt is beledolgozzuk. Cipót formázunk a tésztából, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni 45 perc alatt.
A megkelt tésztát két egyforma részre osztjuk. Enyhén lisztezett munkafelületen az egyiket nagy téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a lekvár felével, megszórjuk a porcukorral, fahéjjal és vaníliával elkevert mák felével, meglocsoljuk az olvasztott vaj felével, majd feltekerjük. Ugyanezt megismételjük a másik tésztaféllel is.
Egy kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral. A töltött tekercseket lazán összecsavarjuk, és belefektetjük az előkészített formába. Ismét letakarjuk, és hagyjuk kelni fél órát.
Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Betoljuk a kalácsot, és kb. fél óra alatt megsütjük. Kihűtjük, vastag szeletekre vágva kínáljuk. Vigyázat, gyorsan fogy!
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése