Gyors grízes, joghurtos pite


Én eddig búzadarából főleg tejbegrízt készítettem, fel sem merült bennem, hogy pite is készülhet belőle, egészen addig, amíg meg nem láttam ezt a receptet a Vidék íze című újságban. Nagyon kíváncsi lettem, milyen lehet, alig vártam, hogy elkészítsem, és nem csalódtam, egy nagyon gyorsan elkészíthető és nagyon finom desszert lett a jussom.

Hozzávalók:

  • 2 nagy tojás
  • 12 dkg cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 25 dkg görög joghurt
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 12 dkg búzadara
  • 12 dkg liszt
  • fél citrom reszelt héja (nálam fél kupak citromlé)
  • 1 csomag sütőpor

Elkészítés:

Nagy tálba ütjük a két tojást. Hozzáadjuk a cukrot és a sót, kézi habverővel kihabosítjuk. Belekeverjük a joghurtot és a langyos olvasztott vajat is. Egy másik tálban összekeverjük a búzadarát a liszttel, a reszelt citromhéjjal és a sütőporral. Hozzáöntjük a joghurtos keverékhez, és beleforgatjuk. Fontos, hogy alaposan elkeveredjenek egymással, de nem szabad túlkeverni.

Egy 24 cm átmérőjű kerek piteformát kibélelünk sütőpapírral. Beleöntjük a masszát, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 25 perc alatt megsütjük. Ha letelt az idő, kivesszük a sütőből, és tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha nem, akkor még pár percre visszatoljuk a sütőbe. (Ha esetleg nagyon pirulna a teteje, egy darab sütőpapírral vagy alufóliával letakarjuk).

Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Megszórjuk porcukorral. Cikkekre vágva, baracklekvár társaságában tálaljuk. Egyszerű, de nagyszerű finomság, érdemes elkészíteni.

Jó étvágyat!




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zserbós tejbegríz

Perzsa szerelemtorta

Krumplis tészta sütőben sütve