Narancsos krumplis fánk
Időtlen idők óta vágyom már egy jó kis fánkra. Farsang idején ez nem meglepő, ugye? Azonban nem a klasszikus szalagosat szerettem volna elkészíteni, hanem valami különlegesebbet, mégis egyszerűt. A kívánalmaknak megfelelő receptet a Nők Lapja Konyhában találtam meg, alig vártam, hogy hétvége legyen, és megsüthessem ezt a desszertet. Nem bonyolult, tetszetős külleme van és nagyon finom!
Hozzávalók:
- 25 dkg főtt, áttört burgonya
- 25 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 5 dkg vaj
- 1 narancs reszelt héja (nálam narancslé)
- 1 dl langyos tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2,5 dkg porcukor
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A langyos tejhez adjuk a porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
A tésztához a főtt, áttört burgonyát, a lisztet, a lágy vajat, a reszelt narancshéjat és a sót keverőtálban kissé elmorzsoljuk. Hozzáadjuk az élesztős tejet, ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuha, 45 perc kelesztés.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, szív alakú kiszúróval kiszaggatjuk, majd újabb 10-15 percig letakarva kelesztjük.
Forróra hevített olajban oldalanként 2-3 perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Porcukorral és narancs vagy sárgabaracklekvárral tálaljuk. Vigyázat, gyorsan fogy!
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése