Narancsos krumplis fánk

 

Időtlen idők óta vágyom már egy jó kis fánkra. Farsang idején ez nem meglepő, ugye? Azonban nem a klasszikus szalagosat szerettem volna elkészíteni, hanem valami különlegesebbet, mégis egyszerűt. A kívánalmaknak megfelelő receptet a Nők Lapja Konyhában találtam meg, alig vártam, hogy hétvége legyen, és megsüthessem ezt a desszertet. Nem bonyolult, tetszetős külleme van és nagyon finom!

Hozzávalók:

  • 25 dkg főtt, áttört burgonya
  • 25 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 5 dkg vaj
  • 1 narancs reszelt héja (nálam narancslé)
  • 1 dl langyos tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2,5 dkg porcukor
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

A langyos tejhez adjuk a porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.

A tésztához a főtt, áttört burgonyát, a lisztet, a lágy vajat, a reszelt narancshéjat és a sót keverőtálban kissé elmorzsoljuk. Hozzáadjuk az élesztős tejet, ruhaujj felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuha, 45 perc kelesztés.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapon 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, szív alakú kiszúróval kiszaggatjuk, majd újabb 10-15 percig letakarva kelesztjük.

Forróra hevített olajban oldalanként 2-3 perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Porcukorral és narancs vagy sárgabaracklekvárral tálaljuk. Vigyázat, gyorsan fogy!

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zserbós tejbegríz

Perzsa szerelemtorta

Krumplis tészta sütőben sütve