Epres-csokis csiga
A hosszú hallgatás oka költözés volt. Nagyon sok minden történt, és sajnos nem volt lehetőségem sütni-főzni egészen idáig, mostanra azonban végre beüzemelésre került az új villanytűzhelyem, újra kezdődhet a gasztrománia. Az eperszezon legvégére sikerült beesnem, olyannyira, hogy már nem is volt friss eper, szégyenszemre mirelitből kellett elkészítenem ezt a desszertet, ettől azonban még nagyon finom lett. Eredetileg mást terveztem sütni, azonban amikor megláttam a Nők Lapjában a receptet, szerelem volt első látásra, ezért nem volt kérdés, hogy a hosszú hétvégén ez fog készülni. Kicsit macerás, de érdemes rászánni az időt, mert nagyon ízletes.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1+2 dl langyos tej
- 1 kávéskanál + 6 dkg cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 2 tojássárgája
- 3 dkg olvasztott vaj + a formához
- 25 dkg finomliszt + amennyit felvesz a tészta
Töltelékhez:
- 20 dkg eper
- 10 dkg étcsoki
- 4+4 dkg vaj
- 4 evőkanál porcukor+ a szóráshoz
Elkészítés:
A kelt tésztához 1 dl tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a felsorolt hozzávalókkal együtt a tálba tett liszthez adjuk. Hólyagosra dagasztjuk, letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük (30 perc alatt).
A töltelékhez az epret megmossuk, megtisztítjuk, és a csokihoz hasonlóan apróra felkockázzuk. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát. A hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva megkenjük 4 dkg lágy vajjal, megszórjuk 4 evőkanál porcukorral, az eperrel és a csokival. Feltekerjük, 3-4 cm-es darabokra vágjuk, és némi távolságot tartva sütőpapírral bélelt, oldalán vajjal kikent tortaformába sorakoztatjuk őket. Letakarjuk, és addig kelesztjük, amíg a csigák teljesen kitöltik a formát (30 perc). Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol 35-40 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, megszórjuk porcukorral, és csigákra bontva vagy szeletekre vágva habzsoljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése