Kedvenc mákos guba
Hetek óta meg vagyok veszve egy jó kis mákos gubáért. Sokfélét próbáltam már a műfajban, de van egy recept, amiért rajongok, sokáig ezt készítettem karácsonyra. Egy régi Stahl-szakácskönyvben van leírva, hogyan készül, szerencsére most a költözéskor előkerült, ezért nem hezitáltam sokat, beszereztem minden hozzávalót, és az ünnepre elkészítettem magamnak. Nem csalódtam, még mindig ez a legjobb!
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 10 dkg cukor
- 1 kis kanál vaníliakivonat
- 5 dl habtejszín
- 6 db szikkadt kifli
- 12 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 1 kupak citromlé
- 4 tojássárgája
- 10 dkg vaj + a tepsi kikenéséhez
- tetejére méz
Elkészítés:
Kivajazunk egy közepes tepsit.
A tejet, a cukrot és vaníliakivonatot nagy lángon kevergetve forrpontig melegítjük. Levesszük a tűzről, hozzávegyítjük a tejszínt, és félretesszük hűlni. Ezalatt a kifliket vékony karikára vágjuk, és beleszórjuk a tepsibe. A darált mákot összekeverjük a porcukorral és a citromlével, és a cukros-citromos mákkal meghintjük a kiflikarikákat.
A tojássárgájához kézi habverővel apránként hozzávegyítjük a kihűlt tejes keveréket. és megöntözzük vele a tepsiben várakozó mákos kiflikarikákat. Az egészet nagyon alaposan összeforgatjuk, így a mák szétoszlik, a kiflikarikák jó tocsakossá válnak.
Az ételre rámorzsoljuk a vajat, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol 30 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor mézet kínálunk hozzá. Vigyázat, gyorsan fogy!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése