Kedvenc mákos guba


Hetek óta meg vagyok veszve egy jó kis mákos gubáért. Sokfélét próbáltam már a műfajban, de van egy recept, amiért rajongok, sokáig ezt készítettem karácsonyra. Egy régi Stahl-szakácskönyvben van leírva, hogyan készül, szerencsére most a költözéskor előkerült, ezért nem hezitáltam sokat, beszereztem minden hozzávalót, és az ünnepre elkészítettem magamnak. Nem csalódtam, még mindig ez a legjobb!

Hozzávalók:

  • 5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 kis kanál vaníliakivonat
  • 5 dl habtejszín
  • 6 db szikkadt kifli
  • 12 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • 1 kupak citromlé
  • 4 tojássárgája
  • 10 dkg vaj + a tepsi kikenéséhez
  • tetejére méz

Elkészítés:

Kivajazunk egy közepes tepsit.

A tejet, a cukrot és vaníliakivonatot nagy lángon kevergetve forrpontig melegítjük. Levesszük a tűzről, hozzávegyítjük a tejszínt, és félretesszük hűlni. Ezalatt a kifliket vékony karikára vágjuk, és beleszórjuk a tepsibe. A darált mákot összekeverjük a porcukorral és a citromlével, és a cukros-citromos mákkal meghintjük a kiflikarikákat.

A tojássárgájához kézi habverővel apránként hozzávegyítjük a kihűlt tejes keveréket. és megöntözzük vele a tepsiben várakozó mákos kiflikarikákat. Az egészet nagyon alaposan összeforgatjuk, így a mák szétoszlik, a kiflikarikák jó tocsakossá válnak.

Az ételre rámorzsoljuk a vajat, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol 30 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor mézet kínálunk hozzá. Vigyázat, gyorsan fogy!


Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zserbós tejbegríz

Perzsa szerelemtorta

Krumplis tészta sütőben sütve