Pisztáciás csokis torta

 

A Sparban jártamban-keltemben felfedeztem, hogy van darált pisztácia. Na most, rólam tudni kell, hogy imádom a pisztáciát, de annyira nem, hogy nekiálljak megtisztítani és darálni, ezért nagy örömömre szolgált, hogy levették rólam ezt a terhet. Erről mindjárt eszembe jutott, hogy a tavaszi Street Kitchen magazinban láttam egy fenséges tortát pisztáciából, azonban elriasztott az, hogy darált formátumban szükséges ez a hozzávaló. A probléma ezennel megoldódott, nem volt kérdés, hogy ezek után én bizony el fogom készíteni ezt a finomságot. A szombati napomat rááldoztam, és nem bántam meg, mert isteni finom lett a végeredmény.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 30 dkg őrölt pisztácia
  • 2 dkg étkezési keményítő
  • 1 csipet só
  • 6 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 13 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 2 dkg olívaolaj

A csokis réteghez:

  • 20 dkg étcsoki
  • 2 dl habtejszín

Elkészítés:

A pisztáciát, a keményítőt és a sót összekeverjük egy tálban. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, a sárgákat pedig kihabosítjuk a cukor felével. A cukor másik felével kihabosítjuk a vajat, majd mehet hozzá a tojássárgás cukor is, végül az olívaolaj. A cukros zsiradékba belekeverjük a keményítős részt, majd a kapott masszát fellazítjuk a felvert fehérje felével. Végül a másik felét is óvatosan belekeverjük. A tésztát beleöntjük egy sütőpapírral alulról bélelt tortaformába, és betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Hagyjuk kihűlni.

A csokis réteghez egy tálba tördeljük a csokit, majd felforrósítjuk a tejszínt és nyakon öntjük vele a csokidarabokat. Ha elolvadt, alaposan elkeverjük és ráöntjük a tortára. Hűtőbe tesszük, és megvárjuk, hogy megdermedjen a csoki (legalább 2 óra). Szeleteljük, habzsoljuk. Eléggé macerás elkészíteni, de érdemes pepecselni vele, mert mennyei desszert.

 Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zserbós tejbegríz

Perzsa szerelemtorta

Tarta de Santiago