Mexikói zöldséges rakott zöldbab
Ez az étel szerelem volt első látásra. Amikor megláttam a Vidék ízében, tudtam, hogy el fogom készíteni, hiába láttam, hogy milyen bonyolult és időigényes. Ezen a hétvégén úgy alakult, hogy szabad volt az egész szombat délelőttöm, ezért nem hezitáltam sokat, rááldoztam az időt és az energiát, és isteni finom ebéd lett a jussom. Macerás az elkészítése, de érdemes bajlódni vele, mert nagyon ízletes.
Hozzávalók:
- 1 kg mirelit zöldbab
- 45 dkg fagyasztott mexikói zöldségkeverék
- 1 vörösbabkonzerv
- 4 érett paradicsom
- 25 dkg rizs
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál füstölt őrölt pirospaprika
- 6 dl zöldségalaplé
- 2 evőkanál zsiradék
- 4 dl tejföl
- só
- bors
Elkészítés:
Vizet forralunk, megmártjuk benne a megvágott héjú paradicsomokat, majd lehúzzuk a héjukat, felkockázzuk a húsukat. A vöröshagymát finomra vágjuk, és egy nagy serpenyőben megdinszteljük a zsiradékon. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és azzal is sütjük két-három percig. Rátesszük a felkockázott paradicsomot, öntünk hozzá egy kevés vizet is, és elkezdjük főzni, közben fűszerezzük római köménnyel, oregánóval füstölt őrölt pirospaprikával, sóval és borssal. Tíz perc forralás után hozzáadjuk a leszűrt babkonzervet és a fagyos mexikói zöldségkeveréket. Rászórjuk a rizst is, felöntjük a felforrósított alaplével, és alaposan összeforgatjuk. Teszünk rá egy fedőt, és így pároljuk mindaddig, míg a rizs meg nem fő.
Közben a zöldbabot sós vízben roppanósra főzzük.
Egy tepsit kikenünk egy kis zsiradékkal, és belesimítjuk a zöldbab felét. Erre jön a zöldséges-rizses ragu. A tetején elrendezzük a maradék zöldbabot. A tejfölt kikeverjük sóval és borssal, és rákenjük a rakottas tetejére. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 45 perc alatt összesütjük. Langyosra hűtjük, szeleteljük, habzsoljuk. Vigyázat, gyorsan fogy!
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése