Mexikói zöldséges rakott zöldbab

 

Ez az étel szerelem volt első látásra. Amikor megláttam a Vidék ízében, tudtam, hogy el fogom készíteni, hiába láttam, hogy milyen bonyolult és időigényes. Ezen a hétvégén úgy alakult, hogy szabad volt az egész szombat délelőttöm, ezért nem hezitáltam sokat, rááldoztam az időt és az energiát, és isteni finom ebéd lett a jussom. Macerás az elkészítése, de érdemes bajlódni vele, mert nagyon ízletes.

Hozzávalók:

  • 1 kg mirelit zöldbab
  • 45 dkg fagyasztott mexikói zöldségkeverék
  • 1 vörösbabkonzerv
  • 4 érett paradicsom
  • 25 dkg rizs
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál füstölt őrölt pirospaprika
  • 6 dl zöldségalaplé
  • 2 evőkanál zsiradék
  • 4 dl tejföl
  • bors

 Elkészítés:

Vizet forralunk, megmártjuk benne a megvágott héjú paradicsomokat, majd lehúzzuk a héjukat, felkockázzuk a húsukat. A vöröshagymát finomra vágjuk, és egy nagy serpenyőben megdinszteljük a zsiradékon. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és azzal is sütjük két-három percig. Rátesszük a felkockázott paradicsomot, öntünk hozzá egy kevés vizet is, és elkezdjük főzni, közben fűszerezzük római köménnyel, oregánóval füstölt őrölt pirospaprikával, sóval és borssal. Tíz perc forralás után hozzáadjuk a leszűrt babkonzervet és a fagyos mexikói zöldségkeveréket. Rászórjuk a rizst is, felöntjük a felforrósított alaplével, és alaposan összeforgatjuk. Teszünk rá egy fedőt, és így pároljuk mindaddig, míg a rizs meg nem fő.

Közben a zöldbabot sós vízben roppanósra főzzük.

Egy tepsit kikenünk egy kis zsiradékkal, és belesimítjuk a zöldbab felét. Erre jön a zöldséges-rizses ragu. A tetején elrendezzük a maradék zöldbabot. A tejfölt kikeverjük sóval és borssal, és rákenjük a rakottas tetejére. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 45 perc alatt összesütjük. Langyosra hűtjük, szeleteljük, habzsoljuk. Vigyázat, gyorsan fogy!


 Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zserbós tejbegríz

Kakaós-kávés zebraszelet

Spenótos tojás