Narancsos polentatorta
Valami citrusos finomságra vágytam, de a nagy melegre való tekintettel fontos szempont volt az is, hogy gyorsan elkészüljön. Némi hezitálás után eszembe jutott, hogy a Street Kitchen magazin nyári számában jó kis olaszos recepteket láttam, hátha találok közöttük kedvemre valót. Nem is csalódtam, hamar rábukkantam erre a kis gyöngyszemre, egyszerű, gyors, de mégis különleges desszert, pont ezt szerettem volna. Nem is húztam az időt, elkészítettem hamarost, el is eszegetem záros határidővel, mert nagyon finom.
Hozzávalók:
- 2 db tojás
- 20 dkg cukor
- 2 db tojásfehérje
- 16,5 dkg kukoricadara
- 11,5 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 0,6 dl olívaolaj
- 3 dkg vaj
- 2 darab narancs reszelt héja
- 1/2 db narancs leve
Tetejére:
- 1/2 db narancs leve
- kb. 18 - 20 dkg porcukor
Elkészítés:
Egy tálban kemény habot verünk a tojásfehérjékből. Egy másik tálban habosra keverjük az egész tojásokat a cukorral. A kukoricadarát összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a sóval, majd mehet hozzá a cukros, tojásos keverék, az olívaolaj, a puha vaj, a narancs reszelt héja és a narancslé is. Az egészet összekeverjük, majd fellazítjuk a tojásfehérjehabbal.
A masszát alulról sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába simítjuk, majd betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Mikor langyosra hűlt a süti, kivesszük a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni egy rácson vagy tálcán. A narancslevet összekeverjük annyi porcukorral, hogy sűrű, de még folyós cukormázat kapjunk, és ezzel öntjük le a polentatorta tetejét. Szeleteljük, habzsoljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése