Narancsos polentatorta

 

Valami citrusos finomságra vágytam, de a nagy melegre való tekintettel fontos szempont volt az is, hogy gyorsan elkészüljön. Némi hezitálás után eszembe jutott, hogy a Street Kitchen magazin nyári számában jó kis olaszos recepteket láttam, hátha találok közöttük kedvemre valót. Nem is csalódtam, hamar rábukkantam erre a kis gyöngyszemre, egyszerű, gyors, de mégis különleges desszert, pont ezt szerettem volna. Nem is húztam az időt, elkészítettem hamarost, el is eszegetem záros határidővel, mert nagyon finom.

Hozzávalók:

  • 2 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 2 db tojásfehérje
  • 16,5 dkg kukoricadara
  • 11,5 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 0,6 dl olívaolaj
  • 3 dkg vaj
  • 2 darab narancs reszelt héja
  • 1/2 db narancs leve

Tetejére:

  • 1/2 db narancs leve
  • kb. 18 - 20 dkg porcukor

Elkészítés:

Egy tálban kemény habot verünk a tojásfehérjékből. Egy másik tálban habosra keverjük az egész tojásokat a cukorral. A kukoricadarát összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a sóval, majd mehet hozzá a cukros, tojásos keverék, az olívaolaj, a puha vaj, a narancs reszelt héja és a narancslé is. Az egészet összekeverjük, majd fellazítjuk a tojásfehérjehabbal.

A masszát alulról sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába simítjuk, majd betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Mikor langyosra hűlt a süti, kivesszük a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni egy rácson vagy tálcán. A narancslevet összekeverjük annyi porcukorral, hogy sűrű, de még folyós cukormázat kapjunk, és ezzel öntjük le a polentatorta tetejét. Szeleteljük, habzsoljuk.

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zserbós tejbegríz

Kakaós-kávés zebraszelet

Spenótos tojás