Mézes, fahéjas almás pite

 

Beütött az ősz, eljött az almás pite szezonja. Sok variációt kipróbáltam már belőle, azonban most valami újdonságra vágytam a műfajban, és rá is leltem a Nők Lapja Konyhában a kívánatos receptre. Az ragadott meg benne, hogy egyrészt mézzel készül, másrészt pedig héjastól kerül bele az alma, nagyon kíváncsi voltam, milyen lesz a végeredmény. Nos, jelentem, isteni finom, felvéve a kedvencek közé.

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 4 tojás
  • fél dl étolaj
  • 10 dkg méz
  • 5 dkg vaj a kenéshez
  • 1 kg kicsumázott, korongokra vagy szeletekre vágott héjas alma

Elkészítés:

A lisztet, a sót, a sütőport és a fahéjat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az étolajat és az egész tojásokat, majd kézi habverővel simára keverjük. Hozzáforgatjuk a mézet, tésztává dolgozzuk.

Egy magas falú kb. 24 cm piteformát az 5 dkg vajjal vastagon kikenünk, belerétegezzük az almaszeleteket úgy, hogy a rétegek közé tésztát kanalazunk. A tetejére alma kerüljön.

Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 60 perc alatt készre sütjük, félidőben alufóliával letakarjuk. Tűpróbával ellenőrizzük. Felszeletelve tálaljuk, megszórjuk porcukorral. Egyszerű, gyors, mégis különleges sütemény.

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zserbós tejbegríz

Kakaós-kávés zebraszelet

Spenótos tojás