Mézes, fahéjas almás pite
Beütött az ősz, eljött az almás pite szezonja. Sok variációt kipróbáltam már belőle, azonban most valami újdonságra vágytam a műfajban, és rá is leltem a Nők Lapja Konyhában a kívánatos receptre. Az ragadott meg benne, hogy egyrészt mézzel készül, másrészt pedig héjastól kerül bele az alma, nagyon kíváncsi voltam, milyen lesz a végeredmény. Nos, jelentem, isteni finom, felvéve a kedvencek közé.
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 4 tojás
- fél dl étolaj
- 10 dkg méz
- 5 dkg vaj a kenéshez
- 1 kg kicsumázott, korongokra vagy szeletekre vágott héjas alma
Elkészítés:
A lisztet, a sót, a sütőport és a fahéjat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az étolajat és az egész tojásokat, majd kézi habverővel simára keverjük. Hozzáforgatjuk a mézet, tésztává dolgozzuk.
Egy magas falú kb. 24 cm piteformát az 5 dkg vajjal vastagon kikenünk, belerétegezzük az almaszeleteket úgy, hogy a rétegek közé tésztát kanalazunk. A tetejére alma kerüljön.
Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 60 perc alatt készre sütjük, félidőben alufóliával letakarjuk. Tűpróbával ellenőrizzük. Felszeletelve tálaljuk, megszórjuk porcukorral. Egyszerű, gyors, mégis különleges sütemény.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése